• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

There are no translations available

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Home
Mustáros-fokhagymás vaddisznószelet pirított hagymával és dollárkrumplival PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
szombat, 29 június 2019
There are no translations available

  
 Hozzávalók fejenként: 
  • 2-3 szelet vaddisznótarja
  • 2 nagyobb burgonya
  • 1/2 kisebb batáta (édesburgonya)
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 tk mustár
  • 2 ek liszt
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • tk só
  • 1-1 kk fekete és fehér bors
  • olaj vagy zsír a sütéshez
A csontos tarjaszeleteket enyhén megklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd bekenjük a reszelt fokhagymából és mustárból készült keverékkel. Az így lepácolt hússzeleteket a hűtőben pihentetjük legalább 1 órán keresztül, vagy egy egész éjszakán át. Idősebb vaddisznó esetében a pácolásoz a só helyett vagy mellett használhatunk húspuhító sót is. Amíg a húsok pácolódnak, a burgonyákat egészben, héjastól félpuhára főzzük és hagyjuk kihülni. A vöröshagymákat, a nyers batátát, valamint a főtt burgonyát megpucoljuk és kb. 1 cm vastagságú karikákra vágjuk. A felszeletelt vöröshagymát egy tálba helyezzük és meghintjük sóval, hogy kiengedje a levét. A nyers batátából és a főtt burgonyából készült, nagyobb, pénzérme formájú burgonyákat sózzuk, borsozzuk, enyhén meglocsoljuk olajjal és egy olajozott sütőlapra, vagy sütőpapírra és tepsibe helyezve (úgy hogy a szeletek ne érjenek teljesen egymáshoz) 200 celsius fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Mindeközben a pácolt tarjaszeleteket megforgatjuk kevés lisztben és egy nagyobb serpenyőben, felhevített zsiradékon jól átsütjük. Amíg a hús sül, hagymafejenként 1 evőkanál lisztet és egy késhegynyi sütőport mérünk ki egy közepes papír, vagy nejlonzsacskóba. Ebben a keverékben kisebb, kb 1 maréknyi adagokban összerázzuk a sótól kissé megfonnyadt és előzőleg lecsöpögtetett hagymaszeleteket, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük.

Borajánló:

Közepesen testes mátrai cabernet franct, szekszárdi kadarkát vagy egri pinot noirt fogyasszunk hozzá.    
  
 
Last Updated ( szombat, 29 június 2019 )
 
Húsvéti töltelék vadászné módra PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
hétfő, 22 április 2019
There are no translations available

  • 30 dkg vaddisznó lapocka
  • 30 dkg szárnyas máj
  • 10 db tojás
  • 5 csapott ek finomliszt
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 10 dkg császárszalonna
  • 4 db száraz zsemle
  • 1 ek zsír
  • 3 tk só
  • 2 tk morzsolt majoranna
  • 1 tk őrölt feketebors
  • 2 tk erdei gombapor vagy 1 ek szárított vargánya apríték
  • 2 ek zsemlemorzsa
A vaddisznó lapockát, a szárnyasmájat (az epétől és nagyobb erektől megtisztítva) és a vöröshagymát ledaráljuk. A húspépet sóval, feketeborssal, morzsolt majorannával és a szárított erdei gombákból készített őrleménnyel vagy felaprított szárított vargányával jól összekeverjük és letakarva állni hagyjuk kb. fél órát. A tojásokat felütjük egy nagyobb tálba és kissé felverjük kézi habverővel, majd további keverés mellett kanalanként hozzá adjuk a lisztet és a sütőport, amíg sűrű palacsintatésztához hasonló állagot nem kapunk. A korábban vízbe áztatott száraz zsemléket jól kinyomkodjuk és hozzá keverjük a fűszerezett húshoz, amihez végül hozzá adjuk a lisztes tojáskeveréket és az egészet homogén állagúra keverjük fakanállal. A 24 cm átmérőjű, magasfalú tortaformát (vagy egy megfelelő vaslábast) kizsírozzuk és az aljára császárszalonnából készített "kakastaréjokat" helyezünk el angyalszárny alakzatban, majd a zsemlemorzsával megszórjuk a teljes felületet belülről. Az így előkészített formába öntjük a húsos tojásos keveréket, és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig, illetve tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt egy lapos tányérra borítjuk és a húsvéti sonkához kínáljuk friss zöldségekkel és egy pohár borral. 

Borajánló:

Elsős sorban száraz tokaji furmintot, vagy somlói olaszrizlinget ajánlok hozzá fogyasztani, de a soproni vagy egri cabernet rosék is jól passzolnak hozzá.      
 
  


Last Updated ( hétfő, 22 április 2019 )
 
Vaddisznószűz medvehagymás kucsmagomba mártással PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
szombat, 05 május 2018
There are no translations available

  • 1 pár vaddisznó szűz
  • só, vegyes bors
  • vaj a sütéshez
a mártáshoz:
  • 30 dkg kucsmagomba
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 csapott ek finomliszt
  • 5 dkg vaj
  • só, fehérbors
a burgonyafánkhoz:
  • 90 dkg burgonya
  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • só, bors
  • 1 negyed db reszelt szerecsendió
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
A megtisztított, lehártyázott vaddisznószüzet 2,5-3 cm vastagságú érmékre vágjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk és a felhevített serpenyőben, kevés vajon oldalanként 3-3 percig sütjük. Ha készen vannak a vaddisznó medálok, szedjük ki őket a serpenyőből és egy előmelegített tányéron, lefedve pihentessük őket 8-10 percig. Amíg a húsok pihennek, elkészíthetjük az egyszerű, de nagyszerű gombamártást is az alábbi módon. A hússütő serpenyőben maradt zsiradékot szórjuk meg egy kanál finomliszttel és gyakori keverés mellett kissé pirítsuk meg, mintha rántást készítenénk. Ezután öntsük fel a száraz fehérborral, és keverjük simára egy kézi habverő segítségével, miközben hozzáadjuk a tejszínt is. Ha simára kevertük a mártást, hozzáadjuk a rusztikusan felvágott kucsmagombát és a vajat is, majd fűszerezzük sóval és egy késhegynyi fehérborssal. Szükség esetén kevés vízzel, vagy tejjel lazíthatunk még a mártás állagán, ha túlzottan sűrű maradna a gomba beleforgatását követően is. A mártást 2-3 percnél tovább ne forraljuk a gombával, mivel az hajlamos teljesen szétfőni. A durvára aprított medvehagymát akkor forgassuk bele a mártásba, ha már levettük a tűzhelyről.

A köretként szervírozott burgonyakroketthez, 90 dkg héjában főtt burgonyát törjünk át, majd hagyjuk kézmelegre kihülni. Ezután keverjük össze a többi hozzávalóval, majd formázzunk belőle kis kolbászkákat, amiket rögtön forgassunk zsemlemorzsába és süssük ki forró olajban. 

Borajánló:

Száraz fehérek jöhetnek hozzá a Balaton-felvidékről, pl. rizlingek és kéknyelűek.  
Last Updated ( szombat, 05 május 2018 )
 
Tavaszi zöldség krémleves medvehagymával PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
péntek, 27 április 2018
There are no translations available

 
 
  • 3 db burgonya
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyem gyökér
  • 1 cs újhagyma
  • 1 cs medvehagyma
  • 1 db zsenge cukkini
  • 2 ek olaj
  • 1/4 szerecsendió
  • 1 kk fehérbors
  • 1 dl fehérbor
A burgonyát, répát és gyökeret egy nagylyukú reszelőn lereszeljük, és az újhagyma karikára vágott fehér részével együtt a felhevített olajra tesszük pirulni. Közben sózzuk, borsozzuk és amikor úgy érezzük, hogy már elég pörzsanyag keletkezett a fazekunk alján akkor öntsük fel a száraz fehérborral, jól keverjük át, majd adjunk hozzá annyi forró vizet vagy húslevest, amennyi a zöldségeket jó egy ujjnyira ellepi (1,5-2 l). Ezután hagyjuk a levest addig rotyogni, amíg a zöldségek megpuhulnak, mindeközben pedig reszeljük le a salátacukkinit és vágjuk finomra a medvehagymát az újhagyma zöld szárával.

Ha a zöldségek teljesen megfőttek, ízesítsük még őket egy szerecsendió negyed részének hozzáreszelésével (1 késhegynyi őrölve, de el is hagyható). Ezután botmixerrel krémesítsük a leves alapját, és szükség szerint adjunk hozzá még vizet, vagy húslét, attól függően, hogy mennyire sűrűn szeretjük a krémleveseket. Végül forgassuk bele a levesbe a reszelt cukkinit és kicsivel később a felaprított hagymaleveleket, amivel még további 2-2 percig forraljuk a levest.  

Krutonnal vagy anélkül, forrón tálaljuk.

Borajánló:

Fogyasszunk hozzá 2-3 éves száraz Furmintot Tokajból vagy Olaszrizlinget Somlóról, mely borok vulkanikus, animális ízvilága jól illik a medvehagymához és a fehérborshoz.  
Last Updated ( péntek, 27 április 2018 )
 
Sólet cseréptálban szarvassonkával PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
vasárnap, 28 január 2018
There are no translations available

 
  
  • 50 dkg feketeszemű fehérbab
  • 50 dkg szarvassonka
  • 10 dkg árpagyöngy
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek libazsír
  • 2-3 tk pirospaprika
  • 6 db tojás
  • só, feketebors
A babot néhány órára, vagy akár egy egész éjszakára beáztatjuk hideg vízbe. Erre a célra tökéletesen alkalmas az a cseréptál is amelyben a sóletet sütni fogjuk, hiszen azt is be kell áztatni a sütés előtt. A szarvassonkát ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk és szintén beáztatjuk, hogy megszabaduljon a felesleges sómennyiségtől és némileg enyhüljön a füstölt íze is. Ha mindezzel megvagyunk, a zsiradékon fonnyasszuk meg a felszeletelt vöröshagymát és fokhagymát, majd szórjuk meg a pirospaprikával és borssal valamint egy kevés sóval. A fűszeres pirított hagymát engedjük fel kevés vízzel és adjuk hozzá az áztatóvizétől leszűrt fekete szemű fehérbabhoz és a leöblített árpacsöngyhöz, majd keverjük jó össze. A cseréptálban a babos keveréket úgy helyezzük el, hogy a szarvassonkából vágott szeletek két réteg bab között helyezkedjenek el, a bab tetejére pedig ültessük rá a jól megmosott tojásokat. Végül öntsük fel annyi vízzel, ami legalább két ujjnyira ellepi az egészet. A lefedett cseréptálat helyezzük a 160 fokra előmelegített sütőbe és 3,5-4 órán keresztül pároljuk készre a sóletet. Forrón, rozskovásszal készült házikenyérrel adjuk asztalra.

Borajánló:

Barrique érlelésű tokaji furmintot, vagy szekszárdi chardonnay-t ajánlok hozzá fogyasztani.
Last Updated ( vasárnap, 28 január 2018 )
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Results 1 - 9 of 389

Bejelentkezés






Lost Password?
No account yet? Register

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


Receive HTML?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék