• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Főételek
Főételek
Szarvashúsos tagliatelle PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2015. január 12.

  • 50 dkg darált szarvaslapocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 ek libazsír
  • 1 diónyi vaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1-1 tk kakukkfű és rozmaring
  • 1 ek gombapor
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • 50 dkg tagliatelle vagy hosszúmetélt
  • 5 dkg parmezán

Vöröshagymát apróra vágjuk és elkezdjük pirítani a felhevített libazsíron. Amikor a hagyma már csaknem aranysárga, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és 1-2 keverést követően forgassuk bele a finomra darált szarvashúst is. Ezután gyakori keverés mellet pirítsuk a húst előbb fehéredésig, majd lefedve, mérsékelt tüzön egészen addig, amíg az a zsírjára pirul. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a jól megtört kakukkfüvet, rozmaringot és végül a bort is.

Utolsó frissítés ( 2015. január 12. )
 
Borban párolt nyúl kucsmagombával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2014. december 06.

  

  •  1 db nyúl
  • 5 dkg szárított vagy 25 dkg fagyasztott kucsmagomba
  • 30 dkg gyöngyhagyma
  • 2 ek olaj
  • 5 dkg vaj
  • 2 szál rozmaring
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 üveg rizling
  • só, bors
  • 1 csokor snidling

 

A felhevített olajban felolvasztjuk a vajat, beledobjuk a rozmaringágakat és ebben megpirítjuk a feldarabolt nyúl minden részét. Ezután sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a megtisztított gyöngyhagymákat és a felszeletelt fokhagymát, majd a lábasba öntjük az egész üveg bort. A serpenyőt lefedjük alufóliával, és az előmelegített sütőbe helyezzük, ahol kb. másfél óra alatt puhára pároljuk a nyulat.
Utolsó frissítés ( 2014. december 06. )
 
Diána carbonara PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2014. szeptember 14.
  • 50 dkg spagetti
  • 20 dkg főtt-füstölt szarvassonka
  • 1 ek olíva olaj
  • 5 dkg vaj
  • 2 szál zöldhagyma vagy egy csokor snidling
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olaszrizling
  • 2 dl tejszín
  • 6 db tojássárgája
  • 1 cs kakukkfű
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • só, frissen őrölt bors
A felhevített olaj-vaj keveréken kissé megpirítjuk az apróbb kockákra vágott főtt-füstölt szarvassonkát, majd hozzáadjuk a felaprított zöldhagymát és fedő alatt összepároljuk vele. Ezután gyakori kevergetés mellett hagyjuk az egyészet a zsírjára pirulni. Ha ezzel is megvagyunk, a keletkezett pörzsanyagokat a bor hozzáadásával feloldjuk a serpenyő aljáról, majd belereszeljük a mártásba a fokhagymát és beleöntjük a tejszínt. Az egészet jól összeforraljuk 1-2 perc alatt, majd levesszük a tűzről és frissen őrölt borssal fűszerezzük. A mindeközben al dentére (fogkeményre) főzött spagetti tésztát leszűrjük és összeforgatjuk az elkészített szósszal.
Utolsó frissítés ( 2014. szeptember 14. )
 
Gyömbéres-mézes szarvaslapocka avokádós burgonyasalátával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2014. augusztus 20.
  • 1 kg szarvaslapocka
  • 2 ek kacsazsír
  • 2 tk gyömbérpor
  • 2 tk fokhagymapor
  • 2 tk só
  • 1 tk fehérbors
  • 1 tk feketebors
  • 2 ek méz
  • 1 ek worchester szósz
  • 1 ek szójaszósz
  • 3 dl víz
 a körethez:
  • 1 kg újburgonya
  • 2 db érett avokádó
  • 1 csokor snidling és/vagy petrezselyem
  • 1 citrom leve
  • 1 tk barnacukor
  • só, őrölt feketebors
A szarvaslapockát megsózzuk, meghintjük frissen őrölt feketeborssal, majd egy vasserpenyőben felhevített zsiradékon minden oldalát szépen körbepirítjuk. Ezután levesszük a serpenyőt a tűzről és a húst bekenjük 2 evőkanál méz, 2 teáskanál fokhagymapor és 2 teáskanál gyömbérpor keverékével. A serpenyőbe öntünk még egy bögre forróvizet, amit 1-1 evőkanál worchester és szójaszósszal ízesítünk. Az edényt ezután alufóliával lefedve, az előmelegített sütőbe helyezzük és közepes lángon, kb. 1-1,5 órán keresztül sütjük a húst. A lényeg, hogy a lapocka porhanyós és szaftos maradjon, ezért a fóliát már csak a sütés utolsó 5 percében vesszük le. Ha elkészült, kivesszük a sütőből és hagyjuk kicsit pihenni, mielőtt felvágnánk.

Utolsó frissítés ( 2014. augusztus 21. )
 
Nyári szarvasperkelt gemenci módra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2014. június 09.

 

  • 1 kg szarvascomb vagy lapocka
  • 3 ek mangalica- vagy libazsír
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 3 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1-1 kk rozmaring, kakukkfű és majoránna
  • 30 dkg vegyes erdei gomba
  • 2 dl vörösbor
  • 1 ek őrölt csemegepaprika
  • só, fehérbors 

A zsírt felhevítjük és a kockákra vágott húsdarabokat alaposan körbepirítjuk benne. Ezután hozzákeverjük a paradicsompürét, majd a felszeletelt hagymát, és idõnként megkeverve, hagyuk az egészet a zsírjára pirulni.

Utolsó frissítés ( 2014. június 10. )
 
Vörösboros fácán cseréptálban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2013. december 15.

 

  • 2 db fácán
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg erdélyi szalonna
  • 4 fej vöröshagyma
  • 3+3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg barnacsiperke
  • 1 ek liszt
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 ek barnacukor
  • 3 dl vörösbor
  • 1 tk majoranna
  • 1 tk kakukkfű
  • só, bors

A megkopasztott, megpucolt fácánokat feldaraboljuk, és a combokat, illetve a mellehúsát besózzuk, beborsozzuk, bekenjük zúzott fokhagymával, majd félretesszük pácolódni. A csontosabb részekből (nyak, szárny, farhát) egy csokor leveszöldséggel és egy fej hagymával húslevest főzünk a szokásos módon. Amikor a húsleves elkészült, egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd ebben üvegesre sütjük a kockára vágott szalonnát. Az így kapott zsíradékban megpirítjuk a bepácolt fácándarabok minden oldalát, majd hozzáadjuk a negyedelt hagymákat, 3 egész gerezd fokhagymát és a nagyobb szeletekre vágott barnacsiperkét (esetleg rókagombát). További 10 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldfűszereket, a paradicsompürét és megszórjuk a liszttel, illetve a barnacukorral.

Utolsó frissítés ( 2013. december 16. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 11 - 20 / 116