• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Főételek
Főételek
Vaddisznó szûzérme szárított paradicsommal, Domenico kedvére PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Ferencz Domonkos   
2007. december 22.
  •  2 vaddisznó szûzpecsenye
  • 20 dkg szárított paradicsom olajában (lehetõleg olasz recept, kapribogyóval)
  • 2dl olaj
  • 1dl tejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kakukkfû, borókabogyó, babérlevél, citromlé, mustár
  • só, bors

 A vaddisznó szûzérmét egészben hagyva olajos pácba helyezzük. Mivel ennek az ételnek a sütési ideje igen rövid, így a megfelelõ fûszereket nem tudná kellõ képen ez idõ alatt felvenni, így szükséges a pácba kb. két babérlevél, borókabogyó (picit megtörve), egész szemes bors, fokhagyma szeletelve. Mustárral vékonyan átkenjük a szûzpecsenyét (magos vagy dijoni is lehet), majd kevés citromlével és kakukkfûvel fûszerezzük (lehetõleg frisset használjunk belõle). Azonban semmiképpen ne tegyünk bele sót, és hagymát. A sótól megkeményednek a sejtek a vízelvonás miatt, a hagyma szeletek pedig túl intenzívek ehhez az ételhez.

Utolsó frissítés ( 2007. december 28. )
 
Szarvassült áfonyalekvárral PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Hubai-Kovács Péter   
2007. december 22.
  • Szarvas sült áfonyalekvárral 1,2 kg szarvas comb
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 3 tk. provence-i fûszerkeverék
  • 1-1 tk. só, bors, paprika
  • 0,5 dl olaj

a páchoz:

  • 2 ek olaj
  • 2 ek balzsamecet
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 tk. worchester szósz
  • 1 ek zúzott borókabogyó
  • 1 ek zúzott fokhagyma
A pác alkotóit beletöltjük egy mûanyag zacskóba, jól összerázzuk, majd belehelyezzük a megmosott, megtisztított szarvashúst és hideg helyen hagyjuk 1-2 éjszakán át érlelõdni. Miután kivettük a zacskóból, helyezzük egy lefedhetõ tûzálló tálba, majd dörzsöljük be a sóból, borsból, pirospaprikából és provence-i fûszerbõl készített fûszerkeverékünkkel.
Utolsó frissítés ( 2008. november 01. )
 
Strucc java Benyovszky módra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -Fuxy-   
2007. december 13.
  •  90 dkg strucc combhús
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 5  dkg  friss  gyömbér
  • 1 szerecsendió
  • 1  tk  színesbors
  • 1,5  dl  olaj
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1-2 db zsenge cukkini
  • 1 db közepes padlizsán
  • 3 db sárgarépa
  • 1 kis fej kínai kel
  • 20 dkg gomba
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek méz
  • 1-2 chili

A marhabélszínhez hasonló színû, ám még attól is szárazabb és zsírszegényebb strucc combhúst az izomkötegek mentén megtisztítjuk a hártyától, majd 1 centi vastag szeleteket vágunk belõle és jól kiklopfoljuk azokat. Az így kapott hajszálvékony szeleteket finomra tört színesborssal és sóval fûszerezzük, majd bekenjük olajjal és néhány órán-, vagy akár egész éjszakán keresztül pihentetjük a hûtõszekrényben. Felhasználás elõtt a szeleteket kókuszreszelékbe forgatjuk, majd wok-ban olajat hevítünk és hírtelen kisütjük benne az íly módon bebundázott húsokat. 
 
Utolsó frissítés ( 2007. december 14. )
 
Vörösboros muflonherepörkölt szentmihályi gombával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fodor László   
2007. november 25.

A receptet köszönjük Fodor Lászlónak, a Receptszüret "Pörkölt" kategóriája nyertesének!

A muflonkos belsõségeit – úgy mint: szív, máj, tüdõ, vese, herék - lehártyázom, megtisztítom, majd egy éjszakán keresztül hagyom hidegvízben ázni. Másnap vizet forralok, amit szemesborssal, borókabogyóval, korianderrel és babérlevéllel ízesítek, valamint adok hozzá egy fél evõkanál szódabikarbónát, ami a belsõségekben jelenlévõ kellemetlen szagú húgysavat közömbösíti. Ebben a fûszeres lében néhány percig abálom a csíkokra vágott belsõségeket, fajtánként külön-külön, természetesen a szívvel kezdve. Ezzel egy idõben a gombaszárakból sok vöröshagymával, valamint zöldpaprikával, pritaminpaprikával és paradicsommal készítek egy jó erõteljes lecsós alapot, amire sorban rászedem az idõközben elõfõzött belsõségeket úgy, hogy a máj és a tüdõ jusson a legvégére. Ha már minden belsõség a bográcsban van, sóval, erõs- és csemege paprikával, õrölt fehérborssal, kakukkfûvel és rozmaringgal ízesítem, valamint egy nagyobb fej fokhagyma felét is hozzáreszelem, végül pedig felöntöm annyi vörösborral, amennyi éppen hogy ellepi, és lassú tûzön, idõnként rázogatva készre fõzöm az egészet. Mielõtt a belsõségek teljesen megpuhulnának, hozzáadjuk az azokkal kb. megegyezõ mennyiségû félbevágott gombakalapokat és lefedve megvárjuk, hogy azok is megpárolódjanak. Ha a gomba összeesett, összeforgatjuk a belsõséggel, ízlés szerint utánfûszerezzük, valamint hozzáreszelünk egy fél szerecsendiót. Végül vágott petrezselymet és zellerzöldet szórunk a tetejére. A friss házikenyéren kívül csak egy pohár jó vörösbor kívánkozik hozzá.        

Utolsó frissítés ( 2007. november 27. )
 
Pácolt õzcomb pestoval töltve PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Georginno   
2007. november 11.
  •  1 kg csontozott õzcomb
  • 4 ek pesto
  • 1 póréhagyma
  • 2x1 méter kendermadzag
  • 1 dl olaj
  • 2dl fehérbor

A páchoz:

  • 1 dl olaj
  • 3 ek balzsamecet
  • 2 tk színesbors
  • 1/2 szerecsendió reszelve
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
A színhúsból egy éles késsel két egyforma nagyságú darabot  vágunk az izomkötegek mentén, majd ezeket apró, hosszanti vágásokkal kiterírjük, mintha filéznénk. A cél, hogy két egybefüggõ, kb. kéttenyérnyi darabot kapjunk, amit késõbb megtölthetünk, és fel tudunk göngyölni. A kiterített húsdarabokat ezután bekenjük a páccal, összehajtogatjuk és 2-3 napig hagyjuk hideg helyen, a levegõtõl elzárva érni. 

Utolsó frissítés ( 2007. november 21. )
 
Hallowe'en Wild turkey - vadított pulykacomb PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. október 31.
  • Halloween Wild turkey 4 db alsó pulyka comb
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 8 szem szegfûbors
  • 1-1 késhegynyi bors és chili
  • 1 púpozott tk. provence-i fûszerkeverék
  • 1 púpozott tk. pirospaprika
  • 1 tk. só
  • 0,5 dl olaj
Az õrölt feketeborsból, chilibõl, paprikából, sóból és provence-i zöldfûszerekbõl keveréket csinálunk és megforgatjuk benne a szalonnából vágott ceruza vastagságú, kb. 8-10 cm hosszú csíkokat. A pulykacombokat egy vékony pengéjû, éles késsel a csont mellett két oldalról felszúrjuk, majd minden ilyen nyílásba belenyomunk egy-egy szem szegfûborsot, fél gerezd fokhagymát, illetve egy csík fûszeres szalonnacsíkot. A maradék fûszerkeverékkel bedörzsöljük kívülrõl a combokat, majd egy olajjal kikent tûzálló edényben elhelyezzük õket párhuzamosan egymás mellett.
Utolsó frissítés ( 2007. november 05. )
 
<< Első < Előző 11 12 Következő > Utolsó >>

Eredmények 101 - 110 / 116