• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Főételek
Főételek
Szarvasgerinc pikáns gombaszósszal PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2011. november 17.
  • 0,5 kg szarvasgerinc filéSzarvasgerinc pikáns gombaszósszal
  • 2 ek vaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 cl konyak
  • 1 dl húsleves
  • 2 ek worchestershire szósz
  • 1 ek angolmustár
  • 1 ek paradicsompüré
  • 2 ek erdeigomba por
  • 1 dl tejszín
  • 1 kis csokor bazsalikom
  • só, bors
A szarvasgerinc filét megtisztítjuk a hártyáktól és másfél-két ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket sózzuk, majd kb. 20 percig állni hagyjuk szobahőmérsékleten. Ezután papírtörlővel leitatjuk róluk a nedvességet, ízesítjük borssal, majd a felforrósított vajban mindkét oldalukat 6-8 percig sütjük. Ha ezzel megvagyunk, a húst kiszedjük és félretesszük (fontos, hogy a szeleteket ne szúrjuk meg, mert úgy könnyen kiszáradhatnak és rágóssá válnak). A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a finomra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, a worchestershire szószt, a mustárt és a gombaport. A szósz alapját ekkor flambírozzuk a konyakkal, majd felengedjük a húslevessel és a tejszínnel, amivel jól kiforraljuk.

 
Utolsó frissítés ( 2011. november 21. )
 
Csokoládés szarvasragu PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2011. június 26.
  • 1 kg szarvascomb, vagy lapockaCsokoládés szarvasragu
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 csokor halványító zeller
  • 1 nagyobb répa
  • 3-4 ek vaj
  • 3 ek paradicsompüré
  • 2 dl vörösbor
  • 2 db babérlevél
  • 1 kk cayenne bors
  • 1 ek finomliszt
  • 1 ek natúr kakaópor
  • 10 dkg keserű csokoládé
  • 10 dkg pecorino sajt
  • 10 dkg fenyőmag
Az apróra vágott hagymát lepirítjuk a felforrósított vajon, majd hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott szarvashúst, amit meghintünk a liszttel és a kakaóval, majd együtt kb. 10 percig pirítjuk  tovább. Ezután adjuk hozzá a szintén felaprózott zöldségeket, a paradicsompürét és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.  
Utolsó frissítés ( 2011. június 28. )
 
Dióval tűzdelt őzcomb vörösáfonyával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2011. június 13.
  •  1 db őzcomb
  • 20 dkg tisztított dió, vagy pekándió
  • 10 dkg kacsazsír
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál rozmaring
  • 1 ek színesbors
  • 1 tk szecsuáni bors
  • 1 csapott ek só
  • 2 ek méz
  • 4-5 szelet bacon
Az őzcombot lehártyázzuk és a csontjára merőlegesen 10-15 lyukat szúrunk bele. Ezekbe a lyukakba a sóból, színesborsból és szecsuáni borsból készült örleményt, 1-1 szeletke fokhagymát és 1-1 negyed - előzőleg száraz serpenyőben megpirított és mézzel leöntött - diót helyezünk el.  Ha ezzel megvagyunk, a combot minden oldalán megpirítjuk a jól felhevített kacsazsíron, majd tűzálló tálba helyezzük. 
Utolsó frissítés ( 2011. június 21. )
 
Vörösboros vaddisznópörkölt vajas galuskával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2011. június 13.
  •  1,5 kg vaddisznó comb
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • 10 dkg mangalica-, vagy libazsír
  • 2-2 db paradicsom és paprika
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 5-5 szem boróka és szegfűbors
  • 1-2 szál kakukkfű és rozmaring
  • 1 ek erdeigomba por
  • 2 dl vörösbor
  • só, bors, fehérbors
  • 60 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
A süldő vaddisznó combját kicsontozzuk és felvágjuk nagyobb darabokra, hideg vízben jól megmossuk, majd a forró zsiradékon nagy lángon fehéredésig pirítjuk. Ekkor adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és fokhagymát, amivel - lehetőleg fedő alatt - tovább pároljuk. Ha a hagyma már kezd teljesen szétolvadni a hús között, szórjuk meg egy evőkanál édes pirospaprikával, egy kevés feketeborssal és sóval, jól keverjük meg, majd dobjuk hozzá a felaprított paradicsomot, paprikát, valamint a bogyós- és zöldfűszereket. Ha ezekkel is zsírjára sült a hús, engedjük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Fedő alatt, lassú tüzön, gyakori keverés mellett pároljuk további egy órán át.
Utolsó frissítés ( 2011. június 21. )
 
Szarvasgerinc kakukkfüves erdei csiperkével PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2010. szeptember 24.
  •  1 kg szarvasgerinc filé
  • 1 kg erdei-, vagy barnacsiperke
  • 2 ek olaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk durvára tört feketebors
  • 1-2 ek dijon-i mustár
  • 3 szál kakukkfű
  • 1 tk szárított bazsalikom
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 dl hárslevelű

A gerincfilét megtisztítjuk a hártyától, szárazra töröljük, majd megforgatjuk a frissen zúzott feketeborsba és vékonyan bekenjük a mustárral. Néhány órán, vagy egy éjszakán át pihentetjük hűvös helyen, majd az olaj és a vaj felforrósított keverékében hírtelen körbesütjük.
Utolsó frissítés ( 2010. szeptember 27. )
 
Szarvashátszín erdészné módra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2010. augusztus 30.

  •  1 kg szarvashátszín
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek olaj
  • 1-1 tk őrölt rozmaring és kakukkfű
  • só, szemes bors
  • 2 fej fokhagyma
  • 3 dl húsleves
  • 1 dl vörösbor
  • 1,5 kg vegyes erdei gomba (barna csiperke, róka, vargánya)
  • 1 ek keményítő
A szarvashátszínt megtisztítjuk a hártyáktól és inaktól, majd besózzuk és gorombára tört feketeborsba forgatjuk. Az olajat a vajjal együtt felhevítjük és megpirítjuk benne a hús minden oldalát, vigyázva, hogy közben ne szúrjuk meg sehol. Ha ezzel megvagyunk, helyezzük a húst egy tepsibe, a megmosott és félbevágott fokhagymafejekre, locsoljuk rá a visszamaradt zsiradékot, öntsük alá a húslevest és a bort, majd lefedve süssük kb. 30 percen keresztül erős fokozaton, előmelegített sütőben.
Utolsó frissítés ( 2010. szeptember 01. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 31 - 40 / 116