• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Főételek
Főételek
Nyári vaddisznópörkölt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende Gyula   
2008. június 13.
  • Hudácskó Furmint1,5 kg vaddisznó comb vagy lapocka
  • 10 dkg zsír vagy 1 dl olaj
  • 4 fej hagyma
  • 4 db paradicsom
  • 3 db tv paprika
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1-2 szál rozmaring
  • 1 db szerecsendió-virág
  • 4 szem szegfűbors
  • 4 szem borókabogyó
  • 3 db babérlevél
  • 1 kk koriander
  • 1 tk majoránna
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 ek pirospaprika
  • só, fehérbors
  • 1 dl bor
A húst nagyobb kockákra vágjuk és erősebb tűz felett körbepirítjuk a zsiradékban. Ezután rászórjuk a finomra vágott hagymát, a tv paprikát és a fokhagyma felét. Majd gyakori keverés mellett ismét zsírjára pirítjuk, mintegy fél óra alatt. Ekkor tesszük bele a leforrázott, meghámozot és kicsumázott paradicsomokat amivel - lehetőség szerint fedő alatt - tovább főzzük a pörköltet. Idő közben sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babért és a rozmaringot, majd egy teatojásban, vagy gézdarabban elhelyezzük a darabos fűszereket (szegfűbors, boróka, szerecsendió-virág, koriander), amit szintén belelógatunk a bográcsba. 
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
Borban pácolt libamell mazsolás rizzsel PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2008. június 11.
  • Hudácskó Sárgamuskotály 1 db liba-, vagy 2 db kacsamell
  • 2 dl édes muskotályos bor
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg póréhagyma
  • 2 ek olivaolaj
  • só, fehérbors
  • 1 késhegynyi sáfrány vagy kurkuma
  • 30 dkg Basmati, vagy opál rizs
A mellhúst lefejtjük a csontról egy éles késsel és 6 db, közel egyenlő szeletet vágunk belőle. A szeleteket enyhén besózzuk, borsozzuk, majd összedolgozzuk 1 evőkanál olajjal és az édes borral. Ha mindezzel megvagyunk, lefedve pihentetjük néhány órán keresztül a hűtőszekrényben. Ezalatt beáztatjuk hidegvízbe a mazsolát, illetve pergős pároltrizst készítünk sáfránnyal, vagy kurkumával a szokott módon. 
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 04. )
 
Zempléni szarvasborjú medvehagymás galuskával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kapalló G. Gyula   
2008. június 06.
  • Hudácskó Hárslevelű1 kg szarvasborjú comb, vagy lábszár
  • 2 fej hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 paradicsom
  • 0,5 kg friss erdei gomba
  • 3 dl száraz hárslevelű
  • 1 tk virágméz
  • 1 tk őrölt rozmaring
  • 1 tk morzsolt bazsalikom
  • 4 szem borókabogyó
  • 4 szem szegfűbors
  • 1 db szerecsendió-virág
  • só, bors

a galuskához:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg szárított medvehagyma
  • 2 tojás
  • 1 ek olvasztott vaj
  • késhegynyi só
  • víz
A kiolvasztott szalonnazsíron lepirítjuk a felkockázott húst, majd lassú tüzön, fedő alatt összepároljuk a finomra vágott hagymával és paradicsommal. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a szemesfűszereket, valamint a felszeletelt erdei gombákat, (amit helyettesíthetünk termesztett barna csiperkével és némi vargányaporral) és addig pároljuk tovább, amíg a hús megpuhul. Ekkor ízesítjük sóval, borssal, rozmaringgal és bazsalikommal, majd felöntjük a borral és egyet forralunk még rajta. Legvégül, ha már levettük a tűzről, elkeverjük benne a mézet, ami szépen ellágyítja majd a bor savasságát.
Utolsó frissítés ( 2009. február 21. )
 
Zöldséges muflonragu PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. június 01.
  •  60 dkg muflon apróhús
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 l húslé
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg cukkini
  • 30 dkg csiperke gomba
  • 1-2 pritamin paprika
  • 1 cs petrezselyemzöld
  • 1-2 szál zsálya
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 tk őrölt rozmaring
  • só, bors
A kockára vágott vegyes muflonaprót enyhén ecetes lobogó vízbe engedjük, néhány percig blansírozzuk, majd leszűrve, a vajon megfuttatott hagymára tesszük. Miután jól átpirítottuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, fűszerezzük sóval, borssal, rozmaringgal, majd felengedjük a húslevessel, amit adott esetben kockából is csinálhatunk.
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 05. )
 
Róka fogta kacsa, avagy rókagombás vadkacsamell spenótos tésztával PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2008. május 16.
  • Róka fogta kacsa avagy rókagombás vadkacsamell spenótos tésztával 3 db vadkacsamell
  • 30 dkg rókagomba
  • 30 dkg apró csiperke
  • 3 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 kg spenótos metélt
  • 1-2 ág friss rozmaring
  • 1 dl vörösbor

A páchoz:

  • 1 dl olaj
  • 3 ek szójaszósz
  • őrölt gyömbér és fehérbors
A vadkacsamelleket kifilézzük és ceruza vastagságú csíkokra vágjuk fel, majd jól összedolgozzuk az olajjal, szójaszósszal és fűszerekkel. Néhány órás pihentetést követően forró wokban, vagy tárcsalapon átpirítjuk a húst, majd hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, és megvárjuk amíg az üvegessé válik. Ekkor kerülnek ételünkbe a kevéssé felaprított gombák és a vörösbor, mely utóbbival feloldjuk a wokon addig keletkezett pörzsanyagokat.
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 05. )
 
Provence-i őzmáj kicsit másképp PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kende   
2008. május 16.
  • Provance-i õzmáj 1 db őzmáj
  • 15 dkg húsos szalonna
  • 0.5 dl olíva olaj
  • 2 db zsenge cukkini
  • 2 db pritamin paprika
  • 1 db padlizsán
  • 1 cs zöldhagyma
  • 4 db paradicsom
  • 25 dkg csiperke
  • 4 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • 1 tk porvence-i fûszerkeverék
  • só, fehérbors
Az olajon kiolvasztjuk és megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd kiszedjük egy edénybe. A forró zsiradékon ezután óvatosan megpirítjuk a májból készített ujjnyi vastag szeleteket, majd ezeket is kivesszük a szalonna mellé, és sóval, fehérborssal meghintjük. A visszamaradt szafthoz hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott zöldhagymát, gombát, illetve paprikát, és időnként megkeverve elkezdjük azokat párolni. 2-3 perc múlva beletesszük a karikára vágott cukkinit, és a félkarikára vágott padlizsánt, valamint az összes fűszert és egy teáskanálnyi sót. Fedő alatt pároljuk további 2-3 percig, majd adjuk hozzá a gerezdekre vágott paradicsomot, és fedő nélkül főzzük még 1-2 percig. Ügyeljünk azonban arra, hogy a zöldségek ne puhuljanak meg túlságosan, inkább maradjanak kissé ropogósak.
Utolsó frissítés ( 2008. augusztus 05. )
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

Eredmények 82 - 90 / 116