• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Borkorcsolyák
Borkorcsolyák
Vadhúsos párnák mézes chilimártással PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2009. március 16.

  • Vadhúsos párnák mézes chilimártással0,5 kg vad apróhús
  • 10 dkg füstöltszalonna
  • 1+2 diónyi vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db hagyma
  • 3 ek sötét szójaszósz, vagy osztriga szósz
  • 3 db szardella, vagy 1 ek szardella paszta
  • 1 tk dijon-i mustár
  • 1 dl tejföl
  • 1 ek vegyes gombapor vagy zsemlemorzsa
  • 2 tk provence-i fűszerkeverék
  • 1-1 teáskanálnyi só és fehérbors
  • 2 cs konyhakész rétestészta

a mártáshoz:

  • 3 ek méz
  • 1 ek chilipaszta, vagy csípős paprikakrém
  • 3 ek víz
  • 1 csipet só

 A tészta töltelékéhez olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, pirítsuk meg benne előbb az apróra vágott füstöltszalonnát, aztán a lereszelt vörös- és fokhagymát,  majd adjuk hozzá a húst és gyakori kevergetés mellett süssük addig, amíg a hús ki nem fehéredik. Ezután fűszerezzük, hozzáadjuk a szardellát és a szójaszószt, majd zsírjára pirítjuk. Ha kihűlt, keverjünk el benne 1-2 teáskanálnyi dijon-i mustárt, 2-3 evőkanál tejfölt és 1 evőkanál szárított erdeigombákból készétett örleményt, amit adott esetben  helyettesíthetünk zsemlemorzsával is.

Utolsó frissítés ( 2009. március 17. )
 
Szarvashúsos pite PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2009. január 18.
  • Szarvashúsos pite1 csomag fagyasztott leveles (vajas) tészta
  • 50 dkg darált szarvascomb
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 1 ek olaj
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • 1 tojás sárgája
  • 1 diónyi vaj
  • 1-1 kk rozmaring, kakukkfű, majoránna, reszelt citromhéj
  • 1-2 ek zsemlemorzsa
  • só, bors
Az apróra vágott szalonnát kiolvasztjuk a felforrósított olajon, majd az így kapott zsiradékon megpároljuk a  felaprított hagymát.  Ezután hozzáadjuk a darált szarvascombot és a zúzott fokhagymát, majd lassan zsírjára pirítjuk az egészet. Ekkor hozzákeverjük a paradicsompürét és a fűszereket, sózzuk, majd egy kevés vízzel felengedve jól összepároljuk. 
Utolsó frissítés ( 2009. január 23. )
 
Káposztás rétes PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. december 22.
  •  1 kg fejes káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek libazsír
  • 2 ek cukor
  • 1 cs réteslap
  • só, bors
A megtisztított káposztát kettévágjuk, kivágjuk a torzsáját, és a vöröshagymával együtt nagyon finomra gyaluljuk. A cukrot a libazsíron megkaramelizáljuk, majd beleteszzük a hagymás káposztát, sózzuk és az egészet összepároljuk. Ha a káposzta színe aranybarna, akkor a megfelelő.
Utolsó frissítés ( 2008. december 22. )
 
Tócsni, lapcsánka, avagy krumplislepény sokféleképpen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2008. január 20.
  • 1 kg burgonya
  • 40 -50 dkg liszt
  • 1-2 tojás
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • só, bors, paprika
  • zöldfûszerek ízlés szerint
Elöljáróban el kell, hogy mondjam, a hozzávalók megadásánál azért voltam ilyen bizonytalan, mert ezt az országszerte annyiféle néven ismert burgonyafasírtot évszakonként mindig másként kell készíteni a burgonya állagától, minõségétõl függõen. Az újkrumpli vizesebb, a régi tapadósabb, így mindíg más a hozzáadható liszt mennyisége is. Az egyetlen komolyabb támpont, ha emlékszünk még a sztrapacska tésztájára, merthogy ez majdnem megegyezik azzal. A különbség csupán annyi, hogy ezt aztán fûszerezhetjük kedvünk szerint. De lássuk csak szépen sorjában:
 
A meghámozott burgonyát, vöröshagymát és fokhagymát reszeljük le finomra, vagy apróra vágva rövid ideig pépesítsük egy nagyobb teljesítményû turmixgépben. Ezt követõen adjuk hozzá a felvert tojást és keverjünk hozzá annyi lisztet, hogy egy igen sûrû, palacsintatésztára emlékeztetõ állományt kapjunk.  
Utolsó frissítés ( 2008. január 20. )
 
Burgonyás sajtfánk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Kosztelnik Béla   
2007. december 02.
  • Burgonyás sajtfánk 40 dkg héjában fõtt burgonya
  • 1 kg liszt
  • 4 dl langyos tej
  • 1 kocka élesztõ
  • 2-2 tk só és cukor
  • 30 dkg füstölt sajt
  • 5 gerezd zúzott fokhagyma
  • olaj a sütéshez
A tejben elkeverem a cukrot és felfuttatom benne az élesztõt. A fõttburgonyát még melegen megpucolom és lereszelem finomra. Ezután hozzáadom az élesztõs tejet, jól összekeverem, majd az átszitált liszttel és a sóval tésztát gyúrok belõle, amit kb. 1 órán keresztül kelni hagyok. Ezalatt lereszelem a sajtot és a fokhagymát egy tálba, és szintén  összekeverem õket. Ha a tészta megkelt, olajos kézzel teniszlabdányi darabokat szaggatok belõle, amit ellapítok, mintha lángost  készítenék, és a fokhagymás-sajtos keverékbõl egy evõkanálnyit teszek a közepére, majd összehajtogatom és újra ellapítom, úgy hogy a keveréket elfedje a tészta. Az így elkészített fánkokat forró olajban aranysárgára sütöm, és tejföllel tálalom.
 
Köszönjük a receptet Kosztelnik Bélaának, a Receptszüret "Borkorcsolya" kategóriája nyertesének! 
Utolsó frissítés ( 2007. december 03. )
 
Parmezános kocka PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2007. szeptember 07.
  • 12 dkg vaj
  • 12dkg liszt
  • 1 db tojássárgája
  • 4 dkg reszelt parmezán
  • 1-1 kk só, paprika 

A lisztbõl, vajból, tojássárgájából és sóból tésztát gyúrunk, gombócot formálunk belõle, majd egy órán át pihenni hagyjuk hûvös helyen. Ezt követõen centis vastagságúra nyújtjuk a tésztánkat és megszórjuk a paprikával elkevert reszert parmezánnal. Ezután egy éles kés, vagy pizza-szeletelõ segítségével egyenlõ kockákra vágjuk, majd sütõpapíron, elõmelegített sütõben hírtelen megsütjük. A parmezánt helyettesíthetjük más kemény sajttal is, bár úgy egészen biztosan más lesz a karaktere.

Ez a nagyon egyszerû borkorcsolya bizonyosan telitalálat lesz egy kis nyárvégi kvaterkázáshoz.

Borajánló:

Én egy Cab. Sav. rosé-t látok lelki szemeim elõtt, de igyunk hozzá bármit, ami jólesik. 

Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 08. )
 
<< Első < Előző 1 2 Következő > Utolsó >>

Eredmények 14 - 19 / 19