• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap
Anyósom kovászos uborkája PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2019. augusztus 23.
  • 1,5 kg kovászolni való uborka
  • 3 csapott ek só
  • 2-3 gerzed fokhagyma
  • 1 tk szemes feketebors
  • 1/2 szelet pirított rozsos (félbarna) parasztkenyér
  • 1-2 csokor kapor
  • kb. 1 l víz 
Az uborkákat jól megmossuk és a héjukon levő szúrós rücsköket egymással ledörzsöljük. Ezután minden egyes uborkának a két végét  levágjuk 1-2 mm vastagon, majd a vágásra merőlegesen bevágjuk őket mindkét oldalról hosszában csaknem végig, mégpedig úgy, hogy az ellenkező irányból indított vágások, egymásra merőlegesek legyenek. Így egyben is marad az uborka a kovászolás közben, de ugyanakkor jól át is járja a sós fűszeres lé, no meg ha készen van, könnyen négy egyforma gerezdre szedhető lesz. 

Ha ezzel megvagyunk, egy 3 literes befőttes üveget kiforrázunk és az aljára tesszük a megpucolt és szeletekre vágott fokhagymát, az egész feketebors szemeket és a jól megmosott kaprot. Ezen a fűszerágyon helyezzük el állítva, jó szorosan az uborkákat, majd pedig színültig feltöltjük az üveget hideg csapvízzel, amiben előzőleg elkevertük a sót. Az uborkák tetejére egy fél szelet pirított félbarna vagy rozsos kenyeret nyomkodunk, hogy az jól beleérjen a sós fűszeres lébe. A befőttesüveget egy porcelán- vagy üvegtálkával takarjuk le és egy nagyobb tányérra helyezve tegyük napos, meleg helyre. Kb. 2 napon belül erjedni kezd majd az uborkánk, melynek során nem kizárt, hogy a levéből is ki fog bugyogni egy kevés az üveg alatti tányérba. Az esetlegesen kifolyó levet mindig pótoljuk csapvízzel, vagy azzal a sós lével, ami a készítés során megmaradt. 5-7 nap alatt elkészül a kovászos uborkánk, amit behűtve, elsősorban grillezett ételek, sültek és pörköltek mellé fogyaszthatunk.  
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2019. augusztus 23. )
 
Következő >

Bejelentkezés






Elfelejtett jelszó?
Még nincs azonosítód? Regisztrálj

Hírszolgáltatás

 

Keresés

Szavazások

Milyen új szolgáltatást indítsunk portálunkon?
 

Online felhasználók

Jelenleg 8 vendég online

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíteni tudjuk játékainkról, gasztronómiai rendezvényekrõl valamint különleges ajánlatainkat eljuttathassuk önnek!


HTML formátum?

Partnereink

 
Hódítás
_blank

Cimkék