• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Receptek arrow Hízott libamáj borzselével és hagymalekvárral
Hízott libamáj borzselével és hagymalekvárral PDF Nyomtatás E-mail
Írta: -ka-pír-   
2019. november 10.
  • 50 dkg libamáj
  • 1 ek libazsír
  • só, fekete bors
  • 5 nagyobb fej lila hagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 ek barnacukor
  • 0,5 dl balzsamecet
  • 3 dl félédes furmint 
  • 1 csapott ek porzselatin
  • 1 ek méz
  • 2 db alma
  • 4 db burgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • só, bors
  • olaj a röszti kisütéséhez
A hízott libamájból vágjunk ujjnyi vastag szeleteket és kevés felforrósított vajban vagy libazsírban pirítsuk meg enyhén, kb. 2-2 perc alatt ezek mindkét oldalát. A pirított májat enyhén sózzuk és hintsük meg frissen őrölt fekete borssal, majd adjunk hozzá köretként burgonya rösztit, borzselét, hagymalekvárt és egy nagy szelet vajon sült almát. Garantáltan feledhetetlen ízélményt fogunk átélni.  
 
A borzselé elkészítéséhez forrásig hevítjük a bor 2/3-ad részét, majd hozzákeverjük a maradék 1/3-ad részben feloldott porzselatint és a mézet. Egy tálkában hagyjuk kihűlni és amikor megdermedt, tetszőleges formájúra vághatjuk késsel, vagy vizezett kanállal. 
 
A hagymalekvárhoz egy evőkanál olajon felolvasztjuk a barna cukrot, majd hozzáadjuk a felszeletelt lilahagymát és 1 dl vizet. Ezután  fedő alatt, gyakori kevergetés mellett addig pároljuk, míg a hagyma egészen össze nem fonnyad és ki nem engedi a levét. Ekkor csipetnyi sóval és a balzsamecettel fűszerezzük, majd fedő nélkül, szintén gyakori keverés mellett elpárologtatjuk belőle a felesleges vízmennyiséget. Ha dzsem állagú a lekvárunk, már készen is vagyunk. 
 
A burgonya röszti elkészítéséhez a burgonyákat félpuhára főzzük, majd miután kissé visszahűltek, megpucoljuk őket és nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük. Sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítjük, majd 1 db tojást keverünk a masszához, amit felhevített olajban sütünk ki lepényformájúra.  
 
Az almákból, a magházukra merőlegesen ujjnyi vastag szeleteket vágunk, majd a magházukat kivágjuk egy hegyes késsel. Az így kapott szeleteket kevés vajon, vagy a libamáj sütése után maradt zsiradékon 1-2 perc alatt enyhén megpároljuk. 
 
Borajánló:

Édes szamorodnit vagy késői szüreletelésű tokaji borokat fogyasszunk hozzá.
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2019. november 10. )
 
Következő >