• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

There are no translations available

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Home arrow Wines arrow Vinery
Vinery
Debreczeni Szőlőbirtok és Pincészet PDF Print E-mail
Written by Kapalló G. Gyula   
péntek, 09 március 2012
There are no translations available


A Debreczeni-Ferenczi család két birtoka közül a nagyobbik (12 hektáros) szőlőbirtok az Etyek-Budai Borvidék-hez tartozó Csabdi-Vasztély község határában fekszik. A nagyrészt 7000 tőke/hektáros új ültetvény fele a jövőben a tradicionális pezsgő készítéshez ad alapanyagot, a másik része klasszikus, csendes borok termelését szolgálja. A szőlőfajták: Pinot Noir (4,5 ha), Chardonnay (4,2 ha), Sauvignon Blanc (2,3 ha), Sárga muskotály (1 ha).

Az ültetvény földrajzi fekvéséből eredően, általánosságában jellemző az országos átlagnál pár fokkal alacsonyabb átlaghőmérséklet. Ezt ellensúlyozza a Szent László patak völgyének sajátos, kiváló benapozottságú, gyorsan melegedő, ugyanakkor enyhén szellős mikroklímája. A csapadékellátottság megközelíti az országos átlagot. Az ültetvények talaja mészkövön kialakult magas aktív mésztartalmú lösz. A dél-délnyugati kitettségű hegy-völgy irányban elhelyezkedő szőlősorokat 1,8 x 0,8 m tenyészterületre ültették. Az egész ültetvényt alacsony kordon művelésmódra alakították ki, melyen rövid csapos metszést alkalmaznak.

A tulajdonosok birtokfilozófiájának lényege, hogy kizárólag saját szőlőből, a kiváló adottságú ültetvény erősen korlátozott termését feldolgozva készítsenek nagy minőségű borokat évi 80-100 ezer palackos nagyságrendben.  Mindennek a érdekében fontos a szakszerűen, időben és nagy pontossággal elvégzett fitotechnikai munka, valamint a több lépcsős szüret alkalmazása. Utóbbi eljárás lehetővé teszi, hogy ugyanarról a tőkéről két-három menetben, az elkészíteni kívánt bortípusnak legmegfelelőbb érettségi állapotban lévő szőlőt szüreteljék le, a pezsgő alapokkal kezdve, a rozén át, a nagy minőségű csendes borokig.

Last Updated ( péntek, 09 március 2012 )
 
Götz Pincészet PDF Print E-mail
Written by Kapalló G. Gyula   
hétfő, 03 november 2008
There are no translations available

A Tokaj-hegyaljai Götz Pincészet egy kis sváb településen, a festői környezetben elhelyezkedő Hercegkúton található, Sárospataktól mintegy 3 kilométerre. A falu büszkesége, a 2002 óta a világörökség részét képező Kőporosi és Gombos-hegyi pincesor. Utóbbi pincék között találhatók meg Götz István borász érlelő- és kóstolópincéi is.
 
Götz Pincészet - Csécsi-dűlő

A szőlő és bor szeretete, csodálata és a munka tisztelete családi örökségként hagyományozódik évszázadok óta és meghatározó szerepet tölt be a Götz Pincészet életében. Családi vállalkozásuk 17 hektáron elterülő, kitűnő fekvésű, első osztályú szőlőterületei összesen hat dűlőben helyezkednek el. E déli, délnyugati fekvésű, régebbi és újabb telepítésű területeken a hagyományos tokaji szőlőfajták mindegyike megtalálható, méghozzá olyan kiváló minőségben, amely lehetővé teszi, hogy az összes jellegzetesen tokaji borkülönlegességet elkészítsék belőlük.

Götz Pincészet

 
Last Updated ( szombat, 21 február 2009 )
 
Agancsos Pincészet PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
szombat, 11 október 2008
There are no translations available

 A délvidéki gyökerekkel rendelkező Kovács Zoltán és felesége Éva asszony a Villányban élve mondhatni beleszülettek a magasszintű szőlőkultúra és borkészítés hagyományai közé. Családi pincészetüket 1990-ben alapították, mely a nemrégiben megújulva kapta az Agancsos nevet, a dűlőét, ahol a borászat szőlőinek egy része található.

 

Munkájuk során alapvető fontosságúnak tekintik a természet szeretetét, a minőség tiszteletét és az emberközeliséget. Ennek jegyében dolgoznak azon az egészen kicsiny, mintegy 6 hektár nagyságú termőterületen, mely a Villányi Borvidék legjobb dűlőiben helyezkedik el. S a hagyományos művelési formát megtartva, a kor minőségi elvárásainak megfelelő hozamkorlátozással így terem meg kezük alatt az az alapanyag, mely Villány legkiválóbbjai közé emeli boraikat.

 


 

 

Last Updated ( kedd, 21 október 2008 )
 
Orsolya Pincészet PDF Print E-mail
Written by Kapalló Gergely   
hétfő, 01 szeptember 2008
There are no translations available

 Orsolya és ZoliAz Orsolya Pince története Gyöngyösön kezdődött a ’90-es évek vége felé, ahol a két agrármérnök hallgató, Turcsek Orsolya és Tarnóczi Zoltán megismerkedett egymással. Hamar kiderült, hogy nem csak egymás, de a jó borok iránt is mély vonzalmat éreznek, így friss diplomájukkal a kezükben Zoli szülőföldjére, az egri borvidéken található Ostorosra költöztek és elhatározták, hogy semmi mást, csak nagy borokat fognak készíteni. Jobban mondva olyan borokat, amelyeknek egyéniségük van, melyeket csak hagyni kell, hogy hozzák a legjobbat, amit a termőterület és a fajta megenged. Orsi szavaival élve:

"Amikor az Orsolya Pincét megalapítottuk, azt tűztük ki célul, hogy felkutassuk Ostoros és Eger legjobb szőlőtermő dűlőit és megkeressük az ezekre a termőhelyekre leginkább jellemző fajtákat. A lehető legtermészetesebb módon igyekszünk borászkodni, kerülve minden mesterséges anyagot a feldolgozás és a borkészítés során. Ha nem így tennénk, elsikkadna a lényeg: képtelenek lennénk megmutatni, hogy az adott évjáratban, az adott szőlőfajtából, az adott termőhelyen milyen bor készítését tette lehetővé a természet.

Last Updated ( szerda, 03 szeptember 2008 )
 
Konyári Pince PDF Print E-mail
Written by Mr. & Mrs. Hurricane   
hétfő, 04 augusztus 2008
There are no translations available

Konyári János az 1990-es évek elején a legelsők között jelent meg a hazai piacon minőségi palackozott boraival és egyesek szerint  ebben az élbolyban pedig ő volt az első, aki a barrique-hordós érlelést alkalmazta méghozzá nem is kis sikerrel. Barrique érlelésű, 1990-es évjáratú Cabernet Sauvignon-ja például nemcsak a Foodapest-VinAgora nagyaranyát, hanem a fogyasztók bizalmát is könnyen elnyerte. A pincészet névadója és megálmodója ezen túl azt is elsőként bizonyította be a borszerető magyar közönségnek, hogy a dél-Balatonon is lehet kékszőlőből csúcsborokat készíteni.
 
 
Konyári Pince

A Konyári pince jelenleg 33 hektáros területen gazdálkodik, ültetvényeik a környék jobb fekvésű dűlőiben találhatóak, melyekről évente körülbelül 150-200 ezer palacknyi bor kerül az igényesebb fogyasztók asztalára, pincéibe. Az ültetvényeinek 70%-a kékszőlő, ezen belül a két meghatározó szőlőfajta merlot, cabernet sauvignon. Jellemző fehérszőlőfajtái: chardonnay, sauvignon blanc, olaszrizling, hárslevelű. Az olaszrizling termőterületét folyamatosan növelik. A birtok egyik büszkesége, az 1757-ben épített téglaboltozatos pince, a balatonlellei Kishegyen található, ahol a szőlőművelés és borkészítés hagyománya 800 éves múltra tekint vissza. Maga a szőlő feldolgozása a legmodernebb építészeti technikák alkalmazásával megépített borházban és a hozzá készült érlelőpincében zajlik gravitációs módszerrel, mely a kiváló mínőségű alapanyag legkíméletesebb feldolgozását teszi lehetővé.

Konyári JánosKonyári János utánpótlásról is időben gondoskodott. Fia, Dániel, 2000-ben diplomázott, talán nem véletlen, hogy a barrique hordós érlelésből írta szakdolgozatát. Az egyetem után bejárta a fél borvilágot, Dél-Afrikában, Portugáliában, Kaliforniában és Új-Zélandon tanulmányozta a borkészítés rafinált metódusait.A Konyári pince borai így ma már apa és fia közös alkotásai.

A pince Sigillum Loliense névre hallgató cabernet-je idehaza és külföldön egyaránt nagy meglepetést okozott. Brüsszelben ezüst medállal jutalmazták, a Challenge International du Vin nagyversenyén bronzérmes lett. A borolimpikon egyébként Lelle egykori pecsétjéről (Sigillum Loliense=Lellei pecsét) kapta a nevét, mely már évszázadokkal ezelőtt is karózott szőlőt ábrázolt.

Konyári PinceAmikor a vörös Loliensenek testvére született, egy a helytörténeti könyvben felfedezett lelet került a címkéjére. A chardonnay és sauvignon blanc alkotta küvé különlegességét a reduktív feldolgozás mellett, a hosszan tartó erjesztés, illetve a hét hónapos finom seprőn tartás adja. Ennek eredménye a hallatlanul gazdag, fehér húsú őszibarackot idéző illatvilág és a telt, finom zamatok. Mégsem nehéz bor, hiszen a gyümölcsök uralják egész ízvilágát. A sikertörténet pedig - mint azt már sejtjük - nem a szerencsének köszönhetően, de töretlenül folytatódik, hiszen a 2003-as Sessio (Merlot) nemrég nagy arannyal tért haza a brüsszeli Concours Mondial-ról.
Last Updated ( hétfő, 11 augusztus 2008 )