• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

There are no translations available

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Home arrow Recepies arrow Sauces arrow Zöldbors mártás egyszerűen
Zöldbors mártás egyszerűen PDF Print E-mail
Written by -ka-pír-   
vasárnap, 11 május 2008
There are no translations available

  • 4 ek egész zöldbors
  • 0,5 dl olíva, vagy olvasztott vaj
  • 0,5 dl konyak
  • 1 ek worchester szósz
  • 1 ek mustár
  • 1 ek paradicsom püré, vagy ketchup
  • 1,5-2 dl húsleves
  • 1 dl tejszín
  • só, fehérbors
E rendkívül egyszerû mártás elkészítéséhez használhatunk szárított zöldborsot is, de legjobb, ha az ecetes befõtt verziót alkalmazzuk,  mert annak jóval intenzívebb az íze és megfelelõbb az állaga is. Ha a hozzávalók a rendelkezésünkre állnak és van még legalább 10 perc idõnk a szarvas steak és a grillezett zöldségek elkészültéig, érdemes tehát az alábbi módon hozzálátnunk:
A bors kisebb részét elõbb késlappal megnyomjuk, majd jól megaprítjuk, míg a a bors nagyobbik részét (kb. 3 evõkanálnyit) hagyjunk egészben, mert egyrészt így mártásunk esztétikai szempontból jobban fog érvényesülni a tányéron, másrészt pedig megadjuk vele a lehetõséget vendégeinknek, hogy megtapasztalják a zöldbors egyészen fantasztikus, semmihez sem hasonlítható neutrális ízét is. Ha ezzel megvagyunk, hevítsük fel a zsiradékot és a borsot  enyhén pirítsuk (húzassuk) meg benne, majd mérsékelt lángon pirítsuk hozzá a paradicsomsûrítményt, a mustárt és a worchester-t is, végül pedig habverõ segítségével keverjük simára az egészet a húslevessel. Ha visszafort, sûrítsük zsíros tejszínnel és adjuk hozzá a konyakot. Mártásunk nem túl sûrû állaga jól engdi majd látni és érezni az egész borsok hetyke tartását és fanyar csípõsségét.
 
Sült vadhúsokhoz, spárgához, grillezett zöldségekhez és különbözõ gombaféleségekhez egyaránt jól passzol, kísérõnek pedig a fûszeres, reduktív fehér borokat szereti.
Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Last Updated ( szombat, 24 október 2009 )
 
< Prev   Next >