Írta: Domokos Szilárd
|
2015. február 12. |
 - fehérkenyér szeletek megpirítva
- fokhagyma
- hajszálvékonyra szeletelt vaddisznó sonka, vagy más füstölt sonka
- félkemény sajt reszelve
- szarvasgomba pesto, vagy szarvasgomba olaj
- só, őrölt bors
A kenyereket enyhén megpirítjuk, majd ízlés szerint bedörzsöljük fokhagymával. Ezután megkenjük egy kis szarvasgomba pestoval, vagy meglocsoljuk szarvasgombás olajjal, majd jöhet rá egy-egy szelet sonka és végül a tetejére a sajt. Az elkészült kenyereket 3-5 percre közepes grill alá tesszük, így a megolvadt sajt lezárja a sonka és a szarvasgomba ízét és illatát. A pirítósokat melegen, sóval, borssal fűszerezve tálaljuk. |
Utolsó frissítés ( 2015. február 12. )
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2015. február 08. |
 - 1 db kisebb zellergumó
- 1 db jégsaláta
- 1 db sárgarépa
- 1 db alma
- 4 db hónaposretek
- 1 csokor metélőhagyma
- 1 db füstöltpisztráng
- 1 marék pirított dió, durvára darabolva
- 1 marék mazsola
- 5 ek majonéz
- 2 dl joghurt
- só, bors
A majonézt jól kikeverjük a joghurttal, amit sóval és borssal ízesítünk. Az almát és a zöldségeket megtisztítjuk, majd vékony csíkokra szeleteljük, vagy legyaluljuk tetszőleges formájúra. A füstölt pisztráng bőrét és szálkáit eltávolítjuk, majd a jégsalátához hasonlóan kézzel tépkedjük kisebb darabokra. A mazsolát jól megmossuk, a diót pedig száraz serpenyőben 1-2 perc alatt megpirítjuk, majd egy késsel nagyobb darabokra felaprítjuk. |
Utolsó frissítés ( 2015. február 08. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2015. január 31. |
- 1-1 kis maréknyi szárított róka- és vargánya gomba
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 1 diónyi vaj
- 4 tojás
- 1 ek liszt
- 0,5 dl tej
- 10 dkg trappista sajt
- só, bors
A télire szárítással eltett erdei gombáinkból, - jelen esetben a vargányából és rókagombából - fenséges reggelit varázsolhatunk, ha előző este 1-1 maréknyit langyos vízbe beáztatunk ezekből. Másnap reggel csak annyi a dolgunk, hogy egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, abban megpirítjuk a húsos szalonnából vágott szeleteket, majd ezen az alapon kissé megpirítjuk a leszűrt, lecsöpögtetett gombákat. Amíg a gombák pirulnak a serpenyőben, egy habverővel keverjük simára a lisztet a tejjel, sózzuk, borsozzuk, majd üssük bele a tojásokat és kissé habosítsuk fel a keveréket. |
Utolsó frissítés ( 2015. január 31. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2015. január 12. |

- 50 dkg darált szarvaslapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek libazsír
- 1 diónyi vaj
- 1 dl száraz fehérbor
- 1-1 tk kakukkfű és rozmaring
- 1 ek gombapor
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- 50 dkg tagliatelle vagy hosszúmetélt
- 5 dkg parmezán
Vöröshagymát apróra vágjuk és elkezdjük pirítani a felhevített libazsíron. Amikor a hagyma már csaknem aranysárga, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és 1-2 keverést követően forgassuk bele a finomra darált szarvashúst is. Ezután gyakori keverés mellet pirítsuk a húst előbb fehéredésig, majd lefedve, mérsékelt tüzön egészen addig, amíg az a zsírjára pirul. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a jól megtört kakukkfüvet, rozmaringot és végül a bort is. |
Utolsó frissítés ( 2015. január 12. )
|
Írta: -ka-pír-
|
2014. december 25. |
 - 2 üveg (1,5 liter) vörösbor
- 20 dkg barnacukor
- 2 db Earl Grey tea filter
- 4 db ujjnyi fahéj
- 1 db vaniliarúd
- 5 db csillagánizs
- 5 db kardamom termés
- 1 ek egész szegfűszeg
- 2 dl portorico rum
Egy megfelelő méretű fazékban a cukorból 2-3 dl borral szirupot főzünk. Ebbe beledobjuk a cimkéjétől megszabadított teafiltereket és a fűszereket (a vaniliát hosszában kettévágva, a kardamomot pedig kissé megtörve), amelyekkel további 2-3 percig forraljuk a szirupot. Ezután felöntjük a maradék borral, lefedjük, és az egészet gyöngyözésig forrósítjuk, de nem forrajuk fel teljesen, hogy a borban levő alkoholt ne párologtassuk el. |
Utolsó frissítés ( 2014. december 25. )
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2014. december 21. |
- 1 kg vaddisznó lapocka
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 30 dkg kukoricakása (nagy szemű)
- 30 dkg füstölt sertéstarja
- 1 fej savanyított káposzta
- 1 kg savanyú káposzta
- 3 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek pirospaprika
- 1-1 tk őrölt fekete és fehérbors
- 1-1 tk őrölt rozmaring és borsikafű
- 1 db tojás
- 0,5 l paradicsomsűrítmény
- 1,5 ek só
- 2 ek zsír
A vaddisznó lapockáját a szalonnával, 1 fej vöröshagymával és a fokhagymagerezdekkel együtt ledaráljuk, majd jól összekeverjük a tojással, a nagyszemű kukoricakásával, 1 evőkanál sóval, 1 evőkanál pirospaprikával és a többi fűszerrel. Ezután a megmaradt két fej vöröshagymát felszeleteljük és a felhevített zsiradékon, fél evőkanál sóval elkezdjük megfonnyasztani. Ha ezzel megvagyunk, a hagymát levesszük a tűzről és meghintjük egy evőkanálnyi pirospaprikával, majd átszedjük egy tűzálló cserépfazékba és befedjük 2 maréknyi savanyúkáposztával.
|
Utolsó frissítés ( 2014. december 22. )
|
Írta: Kapalló G. Gyula
|
2014. december 19. |
- 1 üveg félédes furmint
- 2 ek porzselatin
- 3 ek méz
- 1 marék mazsola
A bort egy megfelelő méretű lábasban elkezdjük melegíteni, majd amikor már langyos, hozzáadjuk a zselatint és folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön forrásig hevítjük, de nem hagyjuk hogy egészen felforrjon. Ekkor levesszük a tűzről és kicsit hagyjuk hűlni. Ezután adjuk hozzá a mézet, és a keveréket porciózzuk ki hideg vízzel kiöblített tálkákba, amelyekeben előzőleg elosztottuk a megmosott mazsolát. Hideg helyen hagyjuk megdermedni és pihenni legalább egy éjszakán át, majd a gyümölcszselékhez hasonlóan, kistányérra kiborítva szervírozzuk. |
Utolsó frissítés ( 2014. december 19. )
|
|