• Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Betmret cskkentse
  • Betmret nvelse
  • Eredeti mret
Bor és Vad képekben

Ars Poetica:

"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna."

Földes László: A vadászat alapelvei

 

 
 
Kezdőlap arrow Szabadidő arrow Programok arrow Mi kell a lecsóhoz?
Mi kell a lecsóhoz? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Selion   
2007. augusztus 17.

Humor!

Elsõ sorban erre a különleges fûszerre van szükség és azt hiszem, a Pixar szakemberei nagyon jól elboldogulnak a konyhában! A következõ pár sorban nem egy újabb finom zöldésges étel-receptrõl, hanem egy, a napokban a mozikba került, animációs filmprodukcióról ejtek pár szót. 

A film alaptörténete egyszerû, mégis szerethetõ: egy vidéki ház padlásán élõ patkány, Rémy, családjával és népes rokonságával él együtt. Ám, ez a többszörösen hátrányos helyzetû kis fõszereplõ egy valamiben kitûnik számos társa közül: azon kívül, hogy különleges érzéke van az illatokhoz (nem szagok!) még egy vágyat is dédelget parányi keblében: szakács akar lenni! Példaképe, a híres francia fõszakács, Auguste Gusteau, aki különleges étterme, szaktudása, könyvei kiemelik a kor ismert séfei közül. Híres mottója, mely védjegyévé válik: "Fõzni bárki tud!" 

Gusteau, egy szigorú és ellenszenves kritikusnak (Anton Ego) köszönhetõen elveszít egy csillagot az éttermérõl, ami olyannyira megviseli õt, hogy belehal bánatába, ami újabb csillag-vesztést eredményez.

Egy nap, Rémy családja menekülésre kényszerül. Miközben a csatornarendszerbe jutnak elveszti családját és csak Gusteau könyve lesz a társasága. Késõbb, az éhség és elgyötörtség hatására megjelenik Rémy elõtt a halott Gusteau szelleme, aki arra bíztatja, hogy váltsa valóra álmait és fõzzön, hiszen "fõzni bárki tud"! Rémy rövidesen a Gusteau's-ban találja magát, ahol találkozik az ifjú mosogatófiúval, Alfredo Linguinivel. Rémy nem bír az ösztöneivel és készít egy levest, amit mindenki az ifjú Linguininek tulajdonít. Ennek hatására Rémy és a fõzni nem tudó Linguini szövetséget kötnek, hogy az ifjú új szakács sapkája alatt irányítja a mozdulatait és készíti tovább az ételeket. 

A folyamatos és egyre jobb kritikák hatására Anton Ego is újra meglátogatja az éttermet, ahol kihívást intéz az új mesterszakácsnak, lepje meg õt egy olyan étellel, amivel bebizonyítja méltó újdonsült hírnévre! A hírre mindenki kicsit kétségbe esik, minek következtében Linguini is kitálal: elmondja, hogy Rémy fõzött helyette és õ igazából nem tudja elkészíteni azokat az ételeket, amik miatt újra oda járnak a vendégek. Ennek hatására a szakácsok elhagyják a Gusteau's-t és magár hagyják Linguinit. Az idõközben eltávolodott Rémy újra visszatér, akit elkisér a családja és segítségére lesznek a kis patkánynak és nagyra nõtt barátjának. Olyan ételkülönlegességet készítenek el Ego-nak, ami visszarepíti gyermekkorába és teljesen elvarázsolja. Annak ellenére, hogy megismeri az igazi séfet, méltató kritikát ír az étteremrõl, minek hatására elveszti hitelét, Skinner ármánykodásának és a francia ÁNTSZnek köszönhetõen. 

Kétségbe szerencsére nem esnek: Ego befektet egy étterembe, a "L'ecsó"-ba, amelyett Rémy, Linguini és szerelme (Colette, a Gusteau's egyetlen volt nõi séfje) és az egész patkánysereg helyet talál magának! 

A történet nem feltétlenül bonyolult, viszont mindent kárpótol az a hangulat, ami a Pixar stúdió emberei megteremtettek: párizs, finom ételek, humor, szerelmi szál. Mindenkinek nyugodt szívvel tudom ajánlani, aki kicsit is otthon érzi magát a konyhában és nem ijed meg a rajzolt patkányoktól! Remek két órás szórakozásban lesz része!

Trackback(0)
Hozzászólások (0)add
Szóljon hozzá Ön is!
smaller | bigger

security image
Írja be a képen látható karaktereket


busy
Utolsó frissítés ( 2007. augusztus 29. )
 
< Előző