"A Vadászat a vadász számára egyrészt alkalom a szigorú önfegyelem gyakorlására, másrészt eszköz a többi élőlény megismeréséhez és megértéséhez. Megtanít gondolkodni, szabadságszeretetre, jó ízlésre és tiszteletre nevel. Elvezet a természet és a hozzá tartozó jelenségek elmélyült megfigyeléséhez. A Vadászat megfelelő irányba tereli a vadász személyiségének alakulását. Olyan etikai értéket fejleszt ki benne, amely nélkül a vadászat csupán az ösztönök gyarló megnyilvánulása volna." Földes László: A vadászat alapelvei
|
Szüreti pörkölt vadász módra |
![]() |
![]() |
![]() |
Írta: Georginno | |
2007. szeptember 27. | |
Ezt az ételt természetesen legjobb, ha a szõlõhegyen, vagy a présház mellett rakott szabadtûzön készítjük el bográcsban. (Arról nem is beszélve, hogy a szüretelõ sokadalom számára meglehetõsen inspiráló lehet a felszálló illat és a fortyogó eledel látványa.) A zsiradékban megpirítjuk a kockára vágott sonkát, majd hozzáadjuk a szintén felkockázott hagymát és azt is megfonnyasztjuk. Ha ezzel készen vagyunk, forgassuk bele elõször a tetszõlegesen felaprózott szarvas, vagy vaddisznó oldalast, majd ha már kifehéredett, adjuk hozzá a kockára vágott comb, vagy lapocka húst és a csontját is. Amikor a hús már levet eresztett és kezd a zsírjára pirulni, adjuk bele elõbb a felaprított zöldpaprikát - ami ízlés szerint részben, vagy egészben lehet csípõs is - valamint a jó érett paradicsomokat gerezdre vágva. Lassú tûzön puhítsuk ezután az összetevõket, majd kb. félidõnél sózzuk és adjuk hozzá a babérlevelet, valamint a borókabogyót. Végül, mikor a húsunk megpuhult, fûszerezzük pirospaprikával, frissen vágott kakukkfûvel, borssal és/vagy borsikafûvel, majd néhány perc múlva öntsük fel a musttal, esetleg vörösborral. Adhatunk hozzá friss kenyeret, de fõzhetünk bele pirított tarhonyát is. Borajánló: Ehhez az ételhez azt a bort válasszuk, amit a pince gazdája leginkább dugdos elõlünk. Ha mi vagyunk a pince gazdája, abban az esetben a döntés a mi kezünkben van...
Kedvencekhez ad
Bookmark
Hits: 51251 Trackback(0)
Hozzászólások
(0)
![]() |
|
Utolsó frissítés ( 2007. szeptember 27. ) |
< Előző | Következő > |
---|